Wil je interviews met de schrijver of recensies over De Smeekbede lezen of bekijken, kijk dan hier wat er in de media verschenen is. Luister bijvoorbeeld naar de aanbeveling van Lidewijde Paris op Radio1 in het kader van Black Fiction Matters, beluister de podcast swartBOEK op Spotify van Brigitte de Swart, lees de recensie van Eykhout in De Limburger, of bekijk de video van Bomen over Boeken. Ook de uitgever nam een interview af; over het wordingsproces van het boek.
Interview: de Utrechtse Erfgoedprijs 2022
Voor de website UtrechtAltijd.nl interviewde Pim Sierink me naar aanleiding van de Utrechtse Erfgoedprijs 2022: Hoe slavernij en Vianen met elkaar verweven zijn.
Boekentip in de Canon van Nederland!
De Smeekbede is opgenomen in de lijst Romans en verhalen bij het onderwerp Slavernij in de Canon van Nederland! Supertrots! Het prachtige stripboek Jacquelina : slavin van plantage Driesveld van Aspha Bijnaar, Ineke Mok en Dineke Stam en Kind aan de ketting : opgroeien in slavernij toen en nu (Aspha Bijnaar (red.)), die ik bij KIT Publishers heb uitgegeven, staan trouwens ook allebei op de lijst!
De smeekbede in de les: Beeld en geluid op school
Het Instituut voor Beeld en Geluid heeft materiaal voor het schoolvak Nederlands ontwikkeld met de bedoeling Nederlandstalige literatuur op een aantrekkelijke manier te ontsluiten voor het voortgezet onderwijs. Zo is een deel van de boekenlijst gericht op Nederlandstalige literatuur uit het Caraïbisch gebied en Suriname. Ik mocht een lijst met titels aanleveren. Ook De smeekbede heeft een les met beeldmateriaal gekregen.
In de media met Vrouwen Schrijven Geschiedenis
Met Vrouwen Schrijven Geschiedenis is De smeekbede op tournee geweest. Vier optredens en daarvoor ook een kort interview op Radio RTV Utrecht. Kijk en luister hier voor meer.
Op de radio: In de platenkast van…
Op maandag 21 juni 2021 was ik in de uitzending van In de platenkast van vanuit de Saltostudio’s in Pakhuis de Zwijger (op 103.3 op de kabel en 106.8 in de Ether. Dit kanaal valt onder Stadsradio Amsterdam). Presentator was Pieter Tinbergen. Beluister mijn favoriete muziek en hoor meer over De Smeekbede.
Hebban
Op Hebban staat De Smeekbede op de longlist van Hebban Debuutprijs 2021. Eerder was het boek leestip #1 in het thema Gouden tijden, zwarte bladzijden. Bij Hebban staat de roman ook in de top 10 best besproken literaire debuten van 2020.
Nieuwsbrief Orlando
Lees over De Smeekbede in de nieuwsbrief van Orlando. En meld je aan!
Lezersreacties
Lezersreacties vind je op deze website en ook op Hebban, Bazarow, Bol, Goodreads en In de boekenkast.
Heb je mijn boek gelezen en ben je ook enthousiast, dan kun je me helpen door je reactie te delen op sociale media! Ook kun je een lezersrecensie plaatsen op de website van je eigen boekhandel, bij (online) boekhandels als Bazarow, Libris of Bol en/of op lezersplatforms als Hebban, Indeboekenkast of Goodreads!
Boek een schrijver in de Boekenweek
Van 29 mei tot 7 juni is de Boekenweek. Boek me via De Schrijverscentrale!
Bibliotheek Waterland lezing
Woensdagavond 21 april 2021 kropen een heel aantal nieuwsgierige lezers (en lezers in spe) achter hun beeldscherm om meer te horen over het ontstaansproces van De Smeekbede. Het enthousiaste publiek stelde interessante vragen, zodat de avond meer was dan alleen een lezing.
Interview Lokale Omroep Landsmeer
Zondagochtend 18 april 2021 was ik op de Lokale Oproep Landsmeer te horen in een interview met Marina Stil. Over De Smeekbede en het optreden bij Bibliotheek Waterland (21 april). Met dank aan DJ Don Alberto Cuartero en Janny Oosterhuis. Te bekijken en beluisteren via Facebook: deel 1 en deel 2.
‘Een van de Beste Debuutromans van de Laatste Jaren’
Op 2 in de top 10 van Beste Debuutromans van de Laatste Jaren.
Ik voel me zeer vereerd met deze fijne vermelding: ‘sterk, persoonlijk en ontroerend’.
Nu ook als luisterboek!
Luister je liever dan dat je leest? Dan is er nu ook een luisterversie van De Smeekbede via de bibliotheekservice Passend lezen beschikbaar. De opname duurt 12:32 uur.
Bibliotheeklezing in de media
Kompas 14 april 2021 Noord Hollands Dagblad april 2021
Leestip!
‘Wat zijn interessante en de beste slavernij romans? Welke romans kun je lezen als je meer te weten wilt komen om te weten hoe zwaar het was om een tot slaaf gemaakte zijn? ‘ De website Alles over boeken en schrijvers selecteerde De Smeekbede!
Bol: Grijpt je naar de keel
In april (2021) verscheen deze mooie recensie op Bol: Wat een beeldende woordkeuze. Knap dat iemand op basis van research zoveel details en inlevingsvermogen kan creëren over een heel andere tijd en een onderwerp waarvan wij een heel ander beeld hebben. Het drama van de slavernij komt heel dichtbij en grijpt je naar de keel.
Goodreads: Hartverscheurend verhaal
Weer een mooie recensie, op Goodreads! Op 15 februari verscheen op deze boekensite de 4-sterrenrecensie van Inez over De Smeekbede: ‘ De Nederlanders die vinden dat nationale excuses niet nodig zijn zouden dit boek moeten lezen.’
‘In het begin moest ik er even inkomen, maar gaandeweg gaat de hoofdpersoon Dédé steeds meer leven en ging ik steeds meer van haar houden. Het perspectief van Engelbert was interessant, maar ik kon me minder goed verbinden met hem. Maar wat een belangrijk verhaal wordt hier verteld. Over het leed dat zwarte mensen werd aangedaan. De Nederlanders die vinden dat nationale excuses niet nodig zijn zouden dit boek moeten lezen. Vooral de terugkomst van Dédé in Suriname als ‘vrije” vrouw is hartverscheurend.’
Uitgebreide recensie van Emma Lesuis in De Nederlandse Boekengids
Schrijver en documentairemaker Emma Lesuis schreef de prachtige recensie Een galmend verleden in De Nederlandse Boekengids (dNBg 2020#6 (dec-jan)): ‘Damen geeft erkenning aan de doortastendheid van tot slaafgemaakten, in plaats van hen af te beelden als de onwillige slachtoffers die zij zo vaak zijn in de geschiedschrijving. ‘ Lees hier de hele recensie.
In top 10 van best besproken Nederlandstalige literaire debuten!
Zo blij met deze eervolle vermelding in de top 10 van best besproken Nederlandstalige literaire debuten van 2020 op de onvolprezen website Hebban.nl, waar lezers en recensenten mijn debuut met 4,11 van de 5 sterren waardeerden!
Hebban: Het gevoel van slavernij
Weer een schitterende recensie op Hebban! Op 18 november verscheen op deze boekensite opnieuw een lovende recensie (5 sterren) over De Smeekbede: ‘Het gevoel van slavernij’ door Albert van Goudoever.
‘Kortom, een boeiende historische roman over een uitermate relevant maatschappelijk probleem van de huidige tijd. Deze historische debuutroman is aan te bevelen voor liefhebbers van actuele probleemstellingen, van historische romans en voor alle leesclubs. ‘ Lees hier de hele recensie.
Podcast swartBOEK met interview over De Smeekbede
Op Spotify is het interview dat journalist Brigitte de Swart met me had over De Smeekbede te beluisteren! ‘Een knap staaltje schrijfkunst over de slavernij in Suriname in de 18e eeuw,’ aldus De Swart. De Smeekbede is de eerste in deze podcast swartBOEK over boeken en hun schrijvers.
In De Ware Tijd
Hilde Neus schreef een recensie over De Smeekbede in de Surinaamse krant De Ware Tijd van 17/18 oktober 2020! ‘Van dit materiaal heeft ze een gevoelige roman weten te kneden.’
GoodReads: De Smeekbede verplichte kost!
Op 14 september 2020 gaf O.P. Römer De Smeekbede op GoodReads 4 sterren en schreef: Goed geschreven historische roman over de inhumane implicaties van slavernij in de oude plantage economie van Suriname. Het boek beschrijft de morele worsteling van de Nederlanders en de tot slaaf gemaakte Afrikanen om mens te blijven in een maatschappij waarin de zwarte naamlozen niet meer dan productiemiddelen zijn. Dédé, de hoofdpersoon, slaagt door haar sublieme kookkunst uiteindelijk haar vrijheid te verwerven. Door haar kleine cateringbedrijf lukt het haar uiteindelijk ook haar zoon, Anto, vrij te kopen. Daarvoor dient ze een andere slaaf in te brengen om zo de schade voor de eigenaar van haar zoon te compenseren voor diens vrijlating. Dit werk zou naast De zwarte met het witte hart van Japin verplichte literatuur dienen te zijn op de Nederlandse middelbare scholen.
Michiel van Kempen: ‘Prachtig geschreven.’
Michiel van Kempen schreef een prachtige recensie (‘Een doorleefde slavernijroman’ in Caraïbisch Uitzicht op de website Caraïbische Letteren: ‘Damen laat succesvolle historische romans als Rumeiland van Simon Vestdijk, Pelican Bay van Nelleke Noordervliet of het boek van Helman met gemak achter zich.’ Lees de recensie op deze site of kijk op zijn blog.
‘Zo knap, zo mooi, zo aangrijpend.’ (NBD Biblion, voor bibliotheken)
Suriname, 1750: de vrouwen moeten het nieuwe meisje in leven houden. Net aangekomen, net gebrandmerkt. En werken, natuurlijk werken. Dat stopt niet, nooit. Ook niet de angst voor de opzichter of de directeur. Dédé probeert onzichtbaar te blijven en troost te vinden bij Quassi. Toch slaat het noodlot toe. En weer wordt ze verkocht. Nu naar een koffieplantage. Ze moet door. Voor haar zoon. Ze begint als veldslaaf, maar wordt kokkin. Dan raakt haar leven verstrengeld met dat van de nieuwe meester. Lianne Damen (1969), historica en redacteur, spint binnen het historische kader van de late 18e eeuw – met alle oorlogen, politieke strubbelingen, de Franse Revolutie – het verhaal van de twee families. Gebaseerd op een in 1980 gevonden brief van een vrijgelatene aan haar vroegere meester, met een smeekbede om hulp. De meeste personen en gebeurtenissen zijn historisch, de rest heeft Damen ingevuld. Zo knap, zo mooi, zo aangrijpend. Ze brengt die tijd echt tot leven. Witten, slaven en vrije gekleurden. De vooroordelen, de rechtvaardigingen, een enkele tegenstem. Ze laat zien hoe slavernij en geldbejag corrumperen. Actueel thema. In de tekst worden 18e eeuwse woorden/uitdrukkingen gebruikt, wat het verhaal authentieker, indringender, maar ook moeilijker maakt. Met verklarende woordenlijst. (Door recensent: Drs. Catharina B.E. de Koster-Schneider)
Tip voor docenten. Boeken op school van NBD Biblion deelt De Smeekbede overigens in op niveau Bovenbouw havo/vwo, moeilijkheidsgraad 3.
‘Pakkend slavenverhaal uit Suriname’ (In de boekenkast)
Lees de recensie van Pierre Peeters op In de Boekenkast of op deze site:
‘De auteur heeft een zeer mooie schrijfstijl. Vlotte gestileerde zinnen beschrijven hoe het er aan toe ging en hoe het de personages verging. Bij sommige passages was het soms slikken bij en over de hardheid, de gruwel die mensen elkaar (kunnen) aandoen. Ook de tegenstelling tussen slaven en meesters weet zij mooi te beschrijven. Ze verbloemt niets en dat maakt het verhaal realistisch en geloofwaardig. De feiten spelen zich als het ware voor je ogen af, zo beeldend en krachtig is deze roman.’ Lees verder.
NH Radio Lunchroom: Interview door Patricia Nagelkerke
Bij Nieuwsweekend op Radio 1: ‘Dat doet ze ongelofelijk slim’
Lidewijde Paris in Nieuwsweekend op Radio 1 (6 juni 2020) over De Smeekbede in het kader van Black Fiction Matters:
‘Ongelofelijk slim’, ‘Houdt het palet van de geschiedenis op de achtergrond’, ‘Goed geschreven, goed verteld.’
Boek van de Week in Dagblad De Limburger, recensie door Koen Eykhout
Vrouwenbibliotheek Utrecht
De Smeekbede is opgenomen in de Nieuwsbrief van mei van de Vrouwenbibliotheek Utrecht.
Recensie in magazine Dreamz World door Peter Sanches
Recensie In de boekenkast : Indringende debuutroman over slavernij in Suriname. Vier sterren.
Recensie De smeekbede door Dayenne Wamsteeker (24 mei 2020) op Indeboekenkast: ‘Indringende debuutroman over slavernij in Suriname.’ […] ‘Lianne Damen heeft een beeldende en krachtige schrijfstijl, waardoor je fragmenten zo voor je ziet.’ […] ‘Het is een heftig thema en het verhaal van Dédé weet te ontroeren.’
Interview in Bazarow: Historische feiten en verhalende elementen
Lees het interview door Sanne Wortman in Bazarow Magazine (nummer 19 van 16 mei 2020). En neem een abonnement.
Recensie Brabant Cultureel: Proeven van slavernijverleden
(8 mei 2020)
Trouw: Contrast van twee levens
Bomen over Boeken: Gedetailleerde beelden en geuren
Recensie Vaz Dias (op blog en op Hebban): Onvergetelijk boek
Noordhollands Dagblad: Aangrijpende roman
Lees het interview door Annette Snaas.
De Smeekbede in het Parool
Het recensieoverzicht van de week van 22 april 2020 van Athenaeum Boekhandel:
In de rubriek Signalement tipt Het Parool Edna O’Briens trilogie De buitenmeisjes (nu in een band verschenen bij de Bezige Bij), David Quammens actuele Zoönose, over de overdracht van ziekten tussen verschillende soorten, de romans Smeekbede van Lianne Damen, De vreemdelinge van Claudia Durastanti [fragment], De recepten van mijn vader van Jacky Durant én het Literair Jaarboek van Nieuw-West 2020: Tussen Andreasplein en Zwarte Pad, met bijdragen van onder meer Thomas van Aalten, Sylvia Witteman en Auke Kok.
Veldhovens Weekblad: Trotse ouders
Leesfragment De Smeekbede in de Boekenkrant
Een leesfragment is terug te lezen in de Boekenkrant.
Vrouwenbibliotheek Nieuwsbrief
Eervolle vermelding in de Vrouwenbibliotheek Nieuwsbrief van mei 2020: ‘Voor de roman De smeekbede deed Lianne Damen diepgravend historisch onderzoek om te achterhalen waarom een oude vrouw zich met een roep om hulp uitgerekend wendt tot de man die haar jarenlang in eigendom had’
Debuutroman De Smeekbede in flow magazine
Lianne Damen in het Kompas
Artikel in het Kompas van 7 april 2020 over het verschijnen van De Smeekbede.
Op de website van Rodi meer over De Smeekbede
Boekpresentatie
Als gevolg van de coronacrisis is de geplande boekpresentatie helaas komen te vervallen. Als kleine troost is er een online presentatie te zien op de website van Uitgeverij Orlando. Hierop ook een video van een voorgelezen fragment en een interview over het maakproces van De Smeekbede. Ook te zien en te lezen in de newsroom van Hebban.