Vianen en het slavernijverleden, zuivere koffie?

Fiscaal jurist en archiefonderzoeker (RAZU) Freek van Toor en auteur/historicus Lianne Damen geven een lezing over het verband tussen Vianen en de koffieplantages in Suriname.

Lezing

Er wordt veel koffie gedronken in Nederland. Maar waar komt koffie vandaan? Auteur/historicus Lianne Damen en fiscaal jurist en archiefonderzoeker (RAZU) Freek van Toor kwamen onafhankelijk van elkaar tot de conclusie dat er een direct verband te leggen is tussen Vianen en de koffieplantages in Suriname. Hun verhalen sluiten mooi op elkaar aan en geven een goed beeld van de betrokkenheid van Vianen en van de verbintenissen die er in de zeventiende en achttiende eeuw lagen. Maar waren die contacten wel zo warm?

  • Zaterdag 19 oktober 2024 van 14:30 tot ongeveer 15:30 uur
  • In de Bibliotheek Vianen
  • Gratis lezing
  • Aanmelden noodzakelijk
koffie

Louis Hartlooper-jury 2024

De zomer van 2024 stond in het teken van 1890 pagina’s filmlezen als jurylid van de Louis Hartlooper Prijs. Met deze prijs voor de Beste Filmpublicatie van het afgelopen jaar willen de initiatiefnemers, dit jaar voor de twintigste keer, het schrijven over film in Nederland onder de aandacht brengen. De Louis Hartlooper Stichting vroeg de jury uit 5 genomineerde publicaties te kiezen (zie hieronder).

Brigit Hillenius (namens Netherlands Society of Cinematographers), Chantal Nissen (namens NAPA – Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie), Nicky Onstenk (namens NAPA – Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie), Suzanne Raes (namens DDG – Dutch Directors Guild) en ik (Netwerk Scenarioschrijvers van de Auteursbond) gingen in beraad.

Unaniem kozen we voor de biografie van Jaap Cohen over filmmaker Theo van Gogh.
Uit het juryrapport: ‘In De bolle Gogh beschrijft Cohen minutieus het leven van deze getalenteerde, maar ook getormenteerde interviewer, schrijver en filmmaker en slaagt erin de man te duiden door een bijna liefdevol en evenwichtig beeld te schetsen van een onevenwichtige en soms haatdragende oproerkraaier. De zorgvuldigheid waarmee Cohen jarenlang aan dit omvangrijke werk schreef en de zorg waarmee het is uitgegeven, het kan niet anders dat dit boek de Beste Filmpublicatie van het jaar is.’

De prijs werd op 21 september 2024 uitgereikt in het Louis Hartlooper Complex tijdens het NFF in Utrecht.

Roman De smeekbede als bron vermeld

Net als in andere steden in Nederland wordt in Utrecht en ook in Vianen onderzoek gedaan naar sporen van het koloniaal verleden.

Met hulp van vrijwilligers heeft het Regionaal Archief Zuid-Utrecht gezocht naar bronnen over het koloniaal verleden. In een fraai vormgegeven bronnengids zijn de gevonden bronnen gepresenteerd. Van persoonlijke brieven en testamenten tot zakelijke rekeningen en akten. De bronnen en verhalen maken zichtbaar dat het koloniaal verleden op allerlei manieren is terug te vinden in het leven van mensen. Ook mijn roman De smeekbede wordt hierin aangehaald! Zomer 2024 reisde een mini-expositie langs zes bibliotheken in de regio. De gids is via deze link in te zien.

Feestelijke opening in Vianen

Prachtige opening van een indrukwekkende tentoonstelling met werken van Marcel Pinas, Isan Corinde en Iris Kensmil in Stedelijk Museum Vianen. Met muziek en dans van Josè Tojo en zijn Kula Skoro en mooie woorden van Peggy Brandon en minister Dijkgraaf.

En ik ben heel trots op de woorden van minister van OC&W Robbert Dijkgraaf die me in zijn speech noemde: ‘Historici verrijken met hun onderzoek en publicaties onze kennis. Maar opvallend is het dat juist kunstenaars erin slagen om met hun scheppingsdrang en verbeeldingskracht de vonk te laten overslaan tussen het verleden en het heden.
Zoals schrijver Lianne Damen, die de tot slaaf gemaakte Dédé centraal stelt in haar roman De smeekbede. Het verhaal dat de aanleiding vormt voor de tentoonstelling hier in Vianen. Het moet een ware krachttoer zijn geweest om de kille en summiere boekhoudkundige feiten over Dédés leven als puzzelstukjes te combineren met de puzzelstukjes uit andere bronnen.’

Tentoonstelling in Stedelijk Museum Vianen

Van 23 juni tot en met 24 november 2024 presenteert het Stedelijk Museum Vianen de bijzondere tentoonstelling Marcel Pinas & Isan Corinde; Hedendaagse Kunst uit Suriname. De tentoonstelling gaat over ons slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden. De aanleiding voor de tentoonstelling was De smeekbede, dat ik op mijn beurt weer schreef naar aanleiding van een brief uit 1795, die nooit op de bestemming aankwam. Lees er meer over op de website van het museum en bij Caraïbische Letteren.

Contract bij Ambo Anthos

Bij uitgeverij Ambo Anthos heb ik het auteurscontract getekend voor mijn tweede roman. Werktitel: Naakt uit de hemel. Net als De smeekbede (2020) opnieuw gebaseerd op een historische figuur. Dit keer is het spion, schermer en ridder Charles d’Eon, die in de achttiende eeuw onderwerp van discussie en vileine weddenschappen werd. Lukt het de strijd aan te gaan en de eigen identiteit te bewaren? Verschijnt in de vroege zomer van 2025.