Over de auteur

Lianne Damen (Veldhoven, 1969) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht (internationale betrekkingen, kunstgeschiedenis en kolonialisme).

Ze werkt aan haar tweede historische roman met de voorlopige titel Pareerstukken. Mede mogelijk gemaakt door steun van de Regeling projecten en werkbeurzen auteurs van de Auteursbond.

Ze volgde o.a. schrijfcursussen aan de Schrijversvakschool, die haar hierover enkele vragen stelde: ‘Kun je schrijven leren? Dat kan, maar inspiratie alleen is niet genoeg.’ Lees verder.

Ze was lange tijd uitgever bij verschillende uitgeverijen, waaronder de uitgeverij van het Tropeninstituut in Amsterdam (KIT Publishers).

Tegenwoordig is ze zelfstandig redacteur, scenarioschrijver en auteur. Kijk voor meer op ampersand & ampersand producties, LinkedIn, Instagram, Facebook of IMDb.

Lianne Damen (foto Chris van Houts)

Wil je een lezing, voorleessessie of leesclubbijeenkomst organiseren? Online of live? Neem dan contact op met de Schrijverscentrale. Dat kan ook voor een geschiedenis- of literatuurles op school, hogeschool of universiteit.

Ze schreef de filmscenario’s voor Sync (IJswater/NPO, 2013) en Daan durft (IJswater/KRO/NCRV, 2014) en het korte verhaal ‘Wilde kust’ in de bundel Historische Verhalen. Korte verhalen uit de Gouden Eeuw. (Uitgeverij Historische Verhalen, Leiden 2017).

Sync (2013), Daan durft (2014) en Wilde Kust (2017)

Sync

Een gezamenlijke commissie van het Nederlands Filmfonds, het Mediafonds en de NTR koos het scenario SYNC uit voor KORT!, het jaarlijkse project voor de korte film (2013). Producen: Marc Bary (IJswater Films), regisseur: Mari Sanders. De film beleefde tijdens het Nederlands Film Festival 2013 zijn bioscooppremière en werd door de NTR op tv uitgezonden. De film draaide op twaalf internationale festivals. Zie ook IMDb. Of lees hier meer.

Daan durft

De korte jeugdfilm Daan durft (in opdracht van IJswater en KRO/NCRV en in samenwerking met Mari Sanders) was op 16 augustus 2014 op televisie te zien (Z@pp, NPO 3). Ook werd de film vertoond op het Nederlandse Film Festival (2014) in Utrecht en tijdens Cinekid in Amsterdam (2014).

Daan durft werd in het kader van de EBU Eurovision Drama Exchange – een jaarlijks uitwisselingsprogramma van Europese televisieomroepen – gemaakt en op tv uitgezonden in Duitsland, Kroatië, Wales, Slovenië, Tsjechië en UK. De film werd voor vijfendertig filmfestivals geselecteerd. Zie ook IMDb. Of lees hier meer.

Wilde kust

Het prijswinnende verhaal ‘Wilde kust’ verscheen in de bundel Historische Verhalen. Korte verhalen uit de Gouden Eeuw. Paul Christiaan Smis in het juryrapport: ‘Het is een prachtige, sfeervolle en gevoelige vertelling.’ Lees meer.