Schrijversvakschool

Schrijversvakschool Amsterdam stelde Lianne enkele vragen over het schrijven van scenario’s.

Kun je schrijven leren?
Dat kan, maar inspiratie alleen is niet genoeg. Schrijven moet je doen, alleen als je tekst produceert ontwikkelt je eigen schrijven zich. En je moet alles willen weten. Wat wil ik vertellen en hoe schrijf ik dit op? Zonder die gedrevenheid haal je niet het uiterste uit je zelf.

Wat heb je specifiek bij de cursus scenario op de Schrijversvakschool geleerd?
De eerste stappen. Regels voor de layout. Die zijn anders dan die voor toneel of proza. Jouw script wordt uiteindelijk gebruikt door regisseur, producent en crew. Voor al die mensen moet je script leesbaar zijn. Ook werden we geoefend in het denken in beeld. Wat een personage voelt en denkt zie je hoor je in een film. Je moet daarom de acties van personages voor je zien. Dat is anders dan bijvoorbeeld in prozaverhaal, waar je ook de gedachten van je personage op papier kunt zetten.

Hoe ben je daarna verdergegaan?
Ik heb cursussen camera, montage en regie, waarvan ook scenarioschrijven onderdeel was, gevolgd, Bij Scriptdesk werden workshops georganiseerd waar scenaristen, producenten en regisseurs elkaars werk grondig lazen en van feedback voorzagen. En ik bezocht regelmatig netwerkbijeenkomsten om mensen te leren kennen.

Heb je een tip voor beginnende scenaristen?
Blijf open staan voor de feedback van anderen en besteed veel tijd aan je netwerk. Voor scenaristen is het heel belangrijk om in contact te komen met producenten en regisseurs, een scenario is immers een halfproduct dat nog verfilmd moet worden. Dat is in het begin niet makkelijk, maar zeker de moeite waard als je iets wilt bereiken.