Tentoonstellingen over slavernijverleden

Tips voor tentoonstellingen

Rijksmuseum

Hoewel de opening van de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum Amsterdam helaas voor een tweede keer is uitgesteld, kun je al wel de film Nieuw Licht van Ida Does zien en het gesprek met Valika Smeulders, Aspha Bijnaar en Ida Does in De Balie terugkijken.

Tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum. Zou in september 2020 openen, toen op 12 februari 2021, maar vanwege corona opnieuw uitgesteld.

‘Een tentoonstelling over slavernij. Niet als een zwarte bladzijde die je kunt omslaan, maar als een onlosmakelijk onderdeel van onze geschiedenis. Een geschiedenis die minder ver achter ons ligt dan we denken: vier of vijf generaties terug in de tijd en je komt bij slaafgemaakten en slaveneigenaren.’

Anoniem schilderij: Slaafgemaakte mannen werken op het land (Rijksmuseum, ca. 1850)

Stedelijk Museum Amsterdam

De tentoonstelling Surinaamse School: Schilderkunst van Paramaribo tot Amsterdam toont meer dan 100 kunstwerken van 35 kunstenaars en neemt je mee langs de schilderkunst van ca. 1910 tot midden jaren 1980. Ook met Rihana Jamaludin, de schrijver van De Zwarte Lord! Omdat de tentoonstelling vanwege covid nog niet open kon voor publiek, is die verlengd tot 11 juli 2021.

Tropenmuseum Amsterdam

In nauwe samenwerking met wetenschappers, activisten en artiesten ontstond Heden van het slavernijverleden. De tentoonstelling is te zien in het Tropenmuseum Amsterdam.

In 2021 volgt een nieuwe, uitgebreide tentoonstelling over het koloniaal- en slavernijverleden.

(Foto lichthal, Rob van Esch)

Eerdere tentoonstellingen

Rembrandthuis

Hier. Zwart in Rembrandts tijd. Tentoonstelling in het Rembrandthuis in 2020.

Zwarte mensen waren aanwezig in het zeventiende-eeuwse Nederland. In de samenleving, in Rembrandts buurt én in de kunst. 

Schilderij: ‘Koning Caspar’ (Berlijn Staatliche Museen, 1654)

Stadsarchief Amsterdam

De tentoonstelling Amsterdam en slavernij (30 juni – 11 oktober 2020) in het Stadsarchief.

Bijna drie eeuwen lang was de stad Amsterdam nauw betrokken bij slavenhandel en slavernij in koloniën in Azië en het Atlantisch gebied (1602-1873). Meer dan duizend slaafgemaakten kwamen voor kortere of langere tijd naar Amsterdam.

Rechts: Met ook aandacht voor Susanna Dumion, die Dédé ontmoet tijdens haar verblijf in Amsterdam.

Stedelijk Museum Amsterdam

Tentoonstelling In the Presence of Absence (5 september 2020 t/m 31 januari 2021) toonde ‘een selectie kunstwerken en ontwerpprojecten die het begrip van algemene kennis en collectief bewustzijn uitdagen met verhalen die ongezien blijven, genegeerd zijn of vaker verteld mogen worden binnen grote publieke instellingen. ‘ Ook werken gerelateerd aan het koloniaal verleden van o.a. Natasja Kensmil, Jennifer Tee, Farida Sedoc en is Timo Demollin. Ook was te zien de verontrustende video-installatie Apex van Arthur Jafa en in de vaste collectie het schilderij Op het terras van Nola Hatterman.