Nieuws

De smeekbede in de les: Beeld en Geluid op school

Het Instituut voor Beeld en Geluid heeft materiaal voor het schoolvak Nederlands ontwikkeld met de bedoeling Nederlandstalige literatuur op een aantrekkelijke manier te ontsluiten voor het voortgezet onderwijs. Zo is een deel van de boekenlijst gericht op Nederlandstalige literatuur uit het Caraïbisch gebied en Suriname. Ik mocht een lijst met titels aanleveren. Ook De smeekbede heeft een les met beeldmateriaal gekregen.

Schrijverscollectief Vrouwen schrijven geschiedenis

In juni werd de website van het schrijverscollectief Vrouwen schrijven geschiedenis gelanceerd, een initiatief van vijf schrijvers van verschillende uitgeverijen, die rondom of tijdens de coronacrisis hun eerste historische roman publiceerden.

Vanaf najaar 2021 traden ze al vier keer gezamenlijk op. Kijk voor meer informatie in de agenda. En hou de website in de gaten voor nieuwe ontwikkelingen.

Optreden VSG in Utrecht

En de vierde presentatie was in het theater van de Jugendstil bibliotheek Utrecht aan de Neude onder de bezielende leiding van Grietje Braaksma van Boekhandel Broese. Met weer een fijn publiek.

Optreden VSG in Bilthoven

Derde optreden in theater het Lichtruim was weer een heel andere ervaring. De Bilthovense Boekhandel was erbij en natuurlijk interviewer Bea Rigter. In het kader van Maand van de Geschiedenis.

Optreden VSG in Edam

Tweede optreden in de Doopsgezinde Vermaning in Edam was een feestje. Met nieuwe vragen en een andere dynamiek met dezelfde uitstekende interviewer Alexander Reeuwijk. En een volle bak. Gastvrij onthaal door Boekhandel ’t Pakhuys.

Optreden VSG in Huis73 te Den Bosch

De kop is eraf. Met Vrouwen Schrijven Geschiedenis is voor het eerst opgetreden: in de prachtige Pleitzaal van Huis73 in Den Bosch. Met mooie gesprekken geleid door de bekwame interviewer Alexander Reeuwijk en een enthousiast publiek. (25/9)

Op longlist Hebban Debuutprijs 2021!

De Smeekbede staat op de longlist van Hebban Debuutprijs 2021! Op 6 april 2021 wordt er elk half uur een titel gepost, zodat er aan het eind van de middag 15 op de lijst staan. Op 1 juli – Keti Koti – wordt de shortlist van 5 titels bekendgemaakt! Op 15 september is er een winnaar.

Boekentip in de Canon van Nederland!

De Smeekbede is opgenomen in de lijst Romans en verhalen bij het onderwerp Slavernij in de Canon van Nederland! Supertrots! Het prachtige stripboek Jacquelina: slavin van plantage Driesveld van Aspha Bijnaar, Ineke Mok en Dineke Stam en Kind aan de ketting: opgroeien in slavernij toen en nu (Aspha Bijnaar (red.)), die ik bij KIT Publishers uitgaf, staan trouwens ook allebei op de lijst!

Kort verhaal in het Straatjournaal

Ik mocht voor de literaire zomereditie van Straatjournaal een kort verhaal schrijven. In De smeekbede sterft Dédé niet, hier krijgt ze alsnog haar begrafenis.

Er staan nog meer mooie verhalen in van Haroon Ali, Sophie Tak, Sarah van der Maas, Kees Postema, Nancy Olthoff, Sophie Zeestraten, Mark de Haan en Vincent Kortmann.

Straatjournaal wordt verkocht door dak- en thuislozen in de Bollenstreek, Haarlemmermeer, Kennemerland, West-Friesland, de Kop van Noord-Holland en Texel.

De Smeekbede in podcast swartBOEK!

Op Spotify is het interview dat journalist Brigitte de Swart met me had over De Smeekbede te beluisteren! ‘Een knap staaltje schrijfkunst over de slavernij in Suriname in de 18e eeuw,’ aldus De Swart. De Smeekbede is de eerste in deze podcast swartBOEK over boeken en hun schrijvers. (6/11/20)

Top 10 van best besproken Nederlandstalige literaire debuten 2020

Zo blij met deze eervolle vermelding in de top 10 van best besproken Nederlandstalige literaire debuten van 2020 op de onvolprezen website Hebban.nl, waar lezers en recensenten mijn debuut met 4,11 van de 5 sterren waardeerden!

Gastspreker op werkcollege Cultuurgeschiedenis, Universiteit Utrecht

Op 12 oktober 2020 was ik gast op mijn alma mater, de Universiteit Utrecht, bij het (online) werkcollege ‘Public history, herinnering en werelderfgoed. Naar een coöperatieve historische cultuur.’ Bijna dertig masterstudenten Cultuurgeschiedenis vroegen me onder leiding van Marijke Huisman en Steven Schouten naar vorm en inhoud en de plaats van de geschiedenis in De Smeekbede (over het slavernijverleden). Over waarheid en fictie, empathie, educatie, de rol van historische onderzoek, over de huidige BLM-discussie en veel meer. Heel inspirerend!

Diorama van Gerrit Schouten, mogelijk koffie- en katoenplantage Zeezigt, ca 1820, Rijksmuseum

Nog meer nieuws

Kijk voor nieuws en nieuwtjes ook op Facebook, Instagram en LinkedIn. Zie de logo’s onderaan deze pagina.